Passiflora jorullensis

 

Passiflora jorullensiksen pieni, mutta sievä kukka. Kuva: Sabrina Kern

Suku: Passiflora
Alasku: Decaloba
Yläsektio: Decaloba
Sektio: Decaloba




Passiflora jorullensis on Meksikon vuoristosta kotoisin oleva kasvi, joka on luontaisella kasvualueellaan harvinaistunut paljon. Sen tieteellinen nimi viittaa  El Jorullon vuoreen Meksikossa, josta kasvi on alun perin löydetty.

Jorullensiksessa on paljon samaa P. mexicanan kanssa. Molemmilla kukat pysyvät useamman päivän auki ja niissä on epämiellyttävä haju. Jorullensis on tunnetun hybridin P. 'Sunburst':in toinen vanhempi ja se on antanut tuoksunsa tälle jälkeläiselle. Toinen vanhempi on P. gilbertiana, jossa on myös vahvasti samanlaisia piirteitä. Ehkä tutkimuksen kehittyessä nämä luokitellaakin johonkin omaan yhteiseen ryhmäänsä. 

Passiflora 'Sunburst'

Jorullensis ei ole erityisen suosittu eurooppalaisissa kokoelmissa. Sen kukintaa saattaa joutua odottamaan pitkään ja se saattaa olla haluton kukkimaan ilman kasvihuoneolosuhteita. Olen kuitenkin kuullut myös kasvattajista, jotka ovat saaneet sen kukkimaan kodeissaan ilman erityisen kuumia tai kosteita oltavia. 

Omalla kasvillani on ikää noin seitsemän-kahdeksan vuotta, eikä se ole kukkinut vielä. Voimakaskasvuinen se kyllä on ja lehdet kasvavat suuriksi, eli jos kaipaa nopeakasvuista, isohkoa köynnöstä, jolla on mielenkiintoisen muotoiset lehdet, on jorullensis varmasti hyvä valinta. Tai jos et edes kaipaa kasveiltasi kukintaa. (Olen kuullut, että sellaisiakin ihmisiä on!) 
Toki tällainen hieman hankalasti kukkiva kasvi antaa myös mukavasti haastetta. Kun kukkia joutuu odottelemaan vuosia, on se sitäkin palkitsevampaa, kun kasvista viimein löytää ne ensimmäiset nuput.

Hoidon suhteen jorullensis on melko samanlainen kuin muutkin passiflorat. Ei erityisen vaativa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta ja lisävalo talvikaudella varmistavat kasvin hyvinvoinnin. Kasvukaudella lannoitetaan reilusti. Kukintaa kannattaa yrittää tehostaa käyttämällä kukintaa edistävää lannoitetta kesän loppupuoliskolla. Lisävinkkejä lannoittamiseen löytyy lannoituspostauksesta.



Kommentit