Passiflorat rohtoina

Rohtopassio, Passiflora incarnata

Suurinta osaa Passiflora-suvun kasveista kasvatetaan puhtaasti koristearvon vuoksi, mutta tunnetuimpia ovat kuitenkin ne, joita käytetään ruuaksi tai rohdoksi. Rohtokäyttö on yksi niistä syistä, miksi Passiflorat ovat levinneet alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan ympäri maailman.

Rohtokäyttö on myös se syy, miksi itse päädyin Passiflorien pariin. Etsin kasvilääkinnästä apua unettomuuteni hoitoon ja törmäsin kärsimyskukkaan useissa eri lähteissä, jonka vuoksi päätin kokeilla sitä. Tulokset omalla kohdallani olivat laihat, mutta kiehtova kasvisuku vei mennessään.

Rohtopassio eli Passiflora incarnata on tunnetuin rohtokäytössä oleva sukunsa edustaja. Se on ollut jo vuosisatoja ihmisten käytössä osana laajaa lääkinnällisten kasvien kirjoa. Sillä on hoidettu muun muassa unettomuutta, rauhattomuutta ja pelkotiloja. Sen käyttö on tunnettu Etelä-Amerikan alkuperäisväestön keskuudessa jo 1600-luvulla, mistä se levisi laajalle muunkin väestön käyttöön. 

Rohtona käytettävät lajit ja turvallisuus

Perinteisesti lukuisia muitakin lajeja on käytetty lääkinnällisesti niiden luontaisilla kasvualueilla, mutta P. incarnata on niistä laajimmin tunnettu ja ainoa, mistä on myös tehty tieteellisiä tutkimuksia, joissa sen teho on todettu. (Jutun lopussa on linkki rotilla tehtyyn tutkimukseen!) Näistä muista lajeista löytyy sen verran heikosti tietoa, että en voi suositella kokeilemaan.

Lääkinnällistä käyttöä mutkistaa jonkin verran se, että rohtopassiota puhutellaan monessa lähteessä vain "kärsimyskukkana", joka ei sinänsä nimenä viittaa mihinkään tiettyyn lajiin, ja valitettavan usein näiden kasvilääkintäjuttujen tai rohtopassiovalmisteiden kuvituksessa on virheitä. 

Kahdessa kolmesta tuotteesta on myrkyllisen P. caerulean kukan kuva. Vain keskimmäisessä A. Vogelin Passiflora-uutteen pakkauksessa on kuva P. incarnatan kukasta. (Tuotteet saatu: Hyvinvoinnin Tavaratalo)


Monen rohtopassiovalmisteen pakkauksessa on kuva Passiflora caeruleasta. Sitäkin on löydetty lääkinnällisiä aineita, kuten krysiiniä, mutta koska laji sisältää myös syanoglykosideja, jotka muuttuvat elimistössä vetysyanidiksi, sitä ei ole missään tapauksessa turvallista käyttää.
Usein virhe on kuitenkin vain kuvituksessa ja pakkausselosteessa lukee, mitä kasvia tuote sisältää. Kaupallisissa valmisteissa ei käytetä muita lajeja kuin P. incarnataa

Tuoteselosteesta tulisi käydä ilmi, mitä kasvia valmiste sisältää. (Tuotteet saatu: Hyvinvoinnin Tavaratalo)

Virheellisen tiedon ja kuvituskuvien yleisyyden vuoksi en voi suositella rohtopassion käyttöä omin päin muutoin kuin luotettavien tuottajien kaupallisina valmisteina. Esimerkiksi nämä Vogelin ja Hankkijan tuotteet ovat turvallisia. 

Jos siis haluat kokeilla kärsimyskukkaa luonnollisena rohtona esimerkiksi unettomuuteen, on turvallisinta ostaa valmisteet jostain tunnetusta kaupasta tai apteekista. Erilaisilla netin vapailla kauppa-alustoilla on myynnissä kaikenlaisia kuivattuja yrttejä ja itsetehtyjä valmisteita, joissa on olemassa riski, että niissä ei ole käytetty oikeaa lajia. Kuivatusta kasvimateriaalista on mahdotonta tunnistaa kasvilajia ilman DNA-analyysia ja mitä tahansa kärimyskukkaa ei voi käyttää rohtona, sillä useimmat suvun edustajat ovat eri tavoin myrkyllisiä. Myrkyt ovat niille keino puolustautua kasvinsyöjiä vastaan luonnossa.

Aktiiviset ainesosat ja vaikutus

Vogelin kärsimyskukkauute lienee tunnetuimpia kaupallisia valmisteita.

Rohtopassio sisältää useita ihmiseen vaikuttavia aineita, kuten polyfenoleja, flavonoideja, antosyaaneja ja karotenoideja. 

Lukuisista tutkimuksista huolimatta siitä ei ole täyttä yhteisymmärrystä, mitkä aineet ovat vastuussa rohtopassion rauhoittavasta vaikutuksesta ja aiheesta on useita eri mielipiteitä. 

1950-luvulla tehdyssä tutkimuksessa kuivatusta rohtopassiosta löydettiin jokseenkin merkittäviä pitoisuuksia harmala-alkaloideja, jotka ovat tunnettuja rauhoittavista vaikutuksistaan. Myöhemmin vuonna 1995 näiden aineiden pitoisuudet mitattiin kuitenkin huomattavasti pienemmiksi ja niin pienillä pitoisuuksilla ei uskota olevan lääkinnällistä vaikutusta. 
Syytä alkaloidipitoisuuksien suurille eroille ei tiedetä. Voi olla, että kyse on kasvupaikkakohtaisista eroista tai peräti eroista kasviyksilöiden välillä. 

Toisena mahdollisuutena vaikutusten takana pidetään flavonoideja, joita rohtopassiossa on suuria pitoisuuksia. Flavonoidit ovat kasvien väriaineita, joilla on todettu olevan lukuisia myönteisiä vaikutuksia ihmisiin. Rohtopassio sisältää useita flavonoideja melko suurissa pitoisuuksissa ja voikin olla, että rauhoittavat vaikutukset ovat niiden aikaansaamia.

Flavonoidit ovat kuitenkin vielä melko huonosti tunnettu aineryhmä ja yksittäisten flavonoidien vaikutuksista ei juurikaan ole tietoa. 

Se on kuitenkin tutkimuksissa vahvistettu, että rohtopassion käyttö lyhentävää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja lisää syvän unen määrää. Se myös lievittää ahdistusta ja stressiä. 

Vaikka rohtopassion alkaloidipitoisuuksista ei olekaan varmaa tietoa, on syytä huomauttaa, että rohtopassiota ei kannata käyttää lääkkeiden kanssa, jotka ovat niinkutsuttuja moniamiinioksidaasin estäjiä eli MAO-estäjiä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jotkin masennuslääkkeet. Näillä voi olla ikäviä yhteisvaikutuksia keskenään.

Myöskään raskaana tai imettäessä ei ole suositeltavaa käyttää rohtopassiota, kuten ei muitakaan kasvirohdosvalmisteita. Rohtopassiosta on viitteitä, että se saattaisi lisätä kohdun supistelua, jolloin se saataisi aiheuttaa keskenmenoja tai ennenaikaisia synnytyksiä.


Nuori rohtopassion taimi


Rohtopassion kasvatus

Rohtopassio ei ole erityisen vaikea kasvatettava. Siitä saa komean kasvin kotioloissakin. Periaatteessa rohtopassio voi viihtyä jopa ulkona eteläisessä Suomessa, sillä sen juuristo kestää jopa -15°C pakkasta. 
Helsingissä Kaisanemen kasvtieteellisessä puutarhassa se on talvehtinut onnistuneesti ilman erityistä suojaamista vuosesta 2019 vuoteen 2021, jonka jälkeen kovat pakkaset tappoivat sen.

Jos rohtopassiota kasvattaa rohdoksi, on syytä silloinkin varmistua lajin oikeasta tunnistuksesta. On epätodennäköistä, että Suomesta saisi ostettua juuri tämän lajin taimia muilta kuin minulta, enkä itse pysty niitä tuottamaan suuria määriä. Taimia tai siemeniä kannattaakin varautua ostamaan ulkomailta. Itse voin suositella tässä postauksessa mainitsemiani siementen ja taimien myyjiä. Jos listan myyjiltä ostat incarnatan taimen, se varmasti myös on sitä. 

Rohtopassion omassa postauksessa on tarkempia kasvatusohjeita juuri kyseisen lajin tarpeisiin.



Lähteet







Kommentit