Passiflora karwinskiin nuppu ja kukka. Kuva: Jim Nevers |
Suku: Passiflora
Alasuku: Decaloba
Yläsektio: Bryonioides
Meksikon kuivissa mäntymetsissä kasvava Passiflora karwinskii on läheistä sukua P. morifolialle sekä P. bryonioidesille. Itseasiassa kaikki nämä kuuluvat samaan Bryonioides-yläsektioon, eli alasukua pienempään ryhmään. (Minulla on työn alla selventävä postaus tästä kasvien luokittelusta, mutta se tulee viemään paljon aikaa.) Näillä on kasvatuksensakin puolesta paljon yhtenevää. Kaikki kaipaavat vähän kuivempaa kautta talveksi ja kaikista kuolee talvella suuri määrä vihreitä osia. Näin tapahtuu niiden luontaisessa kasvuympäristössäkin, joka on osan vuodesta erittäin kuiva.
P. karwinskiita erottaa kuitenkin näistä kahdesta muusta sen huomattavasti pienempi koko. Lehdet ovat suurimmillaankin vain parisenttiset. Kasvilla ei myöskään juurikaan ole kärhiä, eikä se kiipeä, vaan kasvaa mieluiten roikkuen tai maata pitkin ryömien. Kaikki tämä tekee P. karwinskiista erinomaisen huonekasvin.
Karwinskiilla on suuri, paksu paalujuuri, joka tarvitsee paljon tilaa. Se kannattaakin hentoisesta muodostaan huolimatta istuttaa melko suureen ruukkuun, jotta juurelle on riittävästi tilaa. Istutus tietenkin tehdään asteittain, eikä pientä kasvia ole hyvä laittaa valtavaan ruukkuun, vaan ruukun kokoa kasvatetaan juuriston kokoa vastaamaan ruukunvaihtojen yhteydessä.
Kuivaa talvea kaipaavien kasvien kasvualustassa on syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota läpäisevyyteen. Kasvualustaan tulee sekoittaa reilusti ruukkusoraa tai perliittiä, jotta vesi ei jää siihen seisomaan. Tällaiselle mäntymetsien kasville kaarnan lisääminen kasvualustaan ei myöskään ole lainkaan pahitteeksi.
Talvikaudella kastelua vähennetään reilusti. Kun kasvi pudottelee lehtiään ja kuivattaa versojaan, se on merkki onnistuneesta talvehtimisesta, joka taas edistää tulevan kesän kukintaa. Älä siis säikähdä, jos kasvi menee talvella huonovointisen näköiseksi. Kunhan et kastele sitä liikaa ja annat kasvualustan kuivua reilusti kasteluiden välissä, kaikki on hyvin. Kasvin voi leikata tarvittaessa myös kokonaan alas. Se nousee juuresta keväällä uudelleen.
Talvikuivuutta vaativat kasvit kannattaa istuttaa ruukkuun, joka edistää kasvualustan kuivumista. Jos haluat hifistellä, on Air Pot erinomainen valinta tällaisille kasveille, sillä siinä juuristoon pääsee ilmaa myös ruukun sivuilta. Air Poteja löytyy myös pieninä, vain parilitraisina, joten ne sopivat myös pienempikokoiselle kasville. Myös saviruukku on hyvä valinta, sillä sekin hengittää melko hyvin ja päästää kosteuden haihtumaan ruukun läpi. Ruukuista tarkemmin löytyy ruukkupostauksestani.
Minun karwinskii on vielä sen verran pieni ja nuori, että pienehkö saviruukku on ollut sille toistaiseksi hyvä vaihtoehto. |
Paalujuurelliselle kasville kannattaa etsiä ruukku, joka on muodoltaan kapea ja syvä. Tilaa ei tarvitse olla leveyssuunnassa paljon, mutta pystysuuntainen tila on hyväksi. Tässäkin Air Pot on hyvä vaihtoehto. Sen verkkopohjan läpi pystyy myös näkemään, milloin juuri alkaa olla niin pitkä, että se pyrkii ruukusta ulos, jolloin on ruukunvaihdon aika.
Pienikokoiseksi kasviksi P. karwinskii tekee melko suuren kukan, jopa 4-5 -senttisen. Sen ulkonäössä on hyvin paljon samaa P. bryonioidesin kanssa. Oma yksilöni on vielä sen verran nuori, että se ei ole kukkinut.
Kasvia lannoitetaan kasvukaudella ja aina, kun se osoittaa merkkejä aktiivisesta kasvamisesta. Talvikaudella lannoitusta vähennetään reilusti.
Oman kokemukseni mukaan Bryonioides-yläsektion kasvit kukkivat melko helposti ilman erityisiä lannoitteilla kikkailujakin, mutta jos kukintaa haluaa edistää, voi loppukesästä kasville alkaa antamaan kukintaa edistävää, vähätyppistä lannoitetta. Se edistää myös onnistunutta talvehdintaa, sillä typen määrän vähentäminen vähentää kasvamista ja aktivoi lepotilamekanismeja, jotka ovat kasvin vuodenkierron kannalta olennaisia. Ja onnistunut lepokausi on tärkeä onnistuvan kukinnan kannalta.
Kommentit
Lähetä kommentti