Alasuku: Decaloba
Yläsektio: Bryonioides
Luontaiset kasvualueet: eteläinen Arizona, Mexico
Passiflora bryonioides on Passiflora morifolian lähisukulaislaji ja niissä onkin erittäin paljon yhtäläisyyksiä niin ulkonäössä kuin hoidossakin. Nuoria kasveja on itseasiassa hyvin vaikea edes tunnistaa toisistaan.
Passiflora bryonioides on Passiflora morifolian lähisukulaislaji ja niissä onkin erittäin paljon yhtäläisyyksiä niin ulkonäössä kuin hoidossakin. Nuoria kasveja on itseasiassa hyvin vaikea edes tunnistaa toisistaan.
P. bryonioides kukkii P. morifolian tapaan hyvin helposti ja nuorena. Jopa alle vuoden ikäinen taimi voi kasvattaa ensimmäiset kukkansa. Ne ovat valkoiset ja yhtäläisyyksiä P. morifoliaan on paljon.
Suurimpia ja olennaisimpia eroja on se, että P. bryonioides tuottaa syötävän hedelmän siinä, missä P. morifolian hedelmä ei ole syötävä. P. bryonioidesin hedelmä on vihreä ja pilkullinen ja sen sisällä on vaaleaa hedelmälihaa, jonka maku muistuttaa ehkä hieman kiivin ja kurkun sekoitusta. Hedelmälihan seassa on runsaasti pieniä mustia siemeniä, joista voi kasvattaa uusia kasveja.
P. bryonioides oli pitkään Euroopassa harvinaisuus, mutta nykyisin niitä on jo enemmän. Se on helppo lisätä siemenistä tai pistokkaista ja se on helppo huonekasvi.
Kotiseuduillaan tällä lajilla ei ole talvea, mutta vuodenaikoina vaihtelevat kuiva ja sateinen kausi. P. bryonioides hyötyy siitä, jos sillä on talvella kuiva kausi, jolloin kastelua vähennetään runsaasti. Kasvi saattaa pudottaa runsaasti lehtiä tai jopa kuivattaa kaikki vihreät osansa, mutta se kuuluu asiaan. Kuivat osat voi leikata pois. Juuristo säilyy hengissä, vaikka vihreät osat kuolisivatkin. Bryonioides hyötyy rajustakin leikkauksesta syksyllä, jolloin se ei välttämättä kuivata kaikkia vihreitä osiaan. Sen voi leikata lähes kokonaan alas syksyllä ja se kasvaa vain entistä vahvempana uudelleen.
Passiflora bryonioides soveltuu hyvin amppelikasviksi. Se on maltillisen kokoinen ja sen kasvu ei ole niin voimakkaasti ylöspäin suuntaavaa kuin joidenkin muiden lajien ja sen kasvua voi myös ohjailla haluamaansa suuntaan.
Kasvualustan tulisi olla hyvin läpäisevä. Mullan sekaan kannattaa lisätä hiekkaa, soraa, ruukkusoraa tai perliittiä. Juuret mätänevät helposti.
Lannoitetaan kasvukaudella typpipitoisella lannoitteella. Loppukesästä voi vaihtaa typettömään tai vähätyppiseen lannoitteeseen, sillä se edistää kukintaa ja hedelmien muodostumista. P. bryonioides kukkii myös ilman lannoitteen vaihtoa, mutta oikeanlainen lannoite edistää hedelmien kasvua ja kypsymistä.
Kommentit
Lähetä kommentti