Lannoittaminen ja ravinteet, osa 2/2

 Tämä on toinen osa Pavunvarren kanssa yhteistyössä tehdystä postaussarjasta lannoitteisiin liittyen. Jutun lannoitteet ovat Pavunvarrelta saatuja.

Tein tämän postauksen kahdessa osassa, jotta siitä ei tulisi liian massiivinen lukupaketti kerralla. Kävin Tampereen Pavunvarressa juttelemassa näitä postauksia varten ja tyypilliseen tapaan sain tietoa paljon enemmän kuin osasin edes odottaa. Pavunvarren henkilökunnan osaaminen ja tietotaito on ihan uskomatonta ja heiltä saa vastauksia vaativammissakin kasvipulmissa.

Lannoitepostauksen ensimmäisessä osassa kerroin pää- ja hivenravinteiden merkityksestä kasville sekä eri kasvuvaiheissa tarvittavista ravinteista. Tässä postauksessa mennään syvemmälle siihen, mitä eroja erilaisissa lannoitteissa on ja millä tavoin elintärkeät ravinteet voidaan kasville antaa. 

Mitä eroa on orgaanisissa ja mineraalilannoitteissa? Mitkä lannoitteet vaikuttavat nopeiten kasviin ja miksi? Mikä on elävä kasvualusta ja mitä on kasvien superfood? Näihin kysymyksiin löytyy vastauksia, kun luet eteenpäin!

Mineraalilannoitteet


Mineraalilannoitteet ovat varmasti nykyisin käytetyimpiä lannoitteita. Ne ovat epäorgaanisia, maaperästä louhituista mineraaleista valmistettuja. Nämä ovat yleensä edullisempia ja nopeampivaikutteisia kuin orgaaniset lannoitteet. Mineraalilannoitteissa ravintoaineet ovat suoraan siinä muodossa, missä kasvi saa ne heti käyttöönsä ilman, että maaperän bakteerien tarvitsee hajottaa niitä ensin oikeaan muotoon. 
Pavunvarren Mika vertaa tätä tilanteeseen, jossa lapselle syötetään puuro suoraan lusikalla suuhun ilman, että hänen tarvitsee itse tehdä työtä sen eteen. 
Mineraalilannoitteet sopivat esimerkiksi altakasteluruukkuihin erinomaisesti, sillä niissä ei ole melassia tai muutakaan orgaanista materiaalia, joka alkaa pitkään seistessään käymään ja haisemaan. Mineraalilannoitteet sopivat hyvin myös erilaisiin mullattomiin kasvualustoihin.

Bio Novan Soil Supermix on multa- ja turveviljelyyn kehitetty lannoite, jossa on mukana pää- ja hivenravinteet. (Muille kasvualustoille ja erilaisiin kasvatusmenetelmiin löytyy omat Supermixinsä.) Se sopii kaikkiin kasvin kasvuvaiheisiin. 
Kukintavaiheessa Soil Supermixin rinnalle otetaan käyttöön typetön PK-lannoite, eli pelkästään fosforia ja kaliumia sisältävä lisäravinne, jota käyttämällä ravinteiden tasapaino muuttuu sellaiseksi, mikä edistää enemmän kukintaa ja vähemmän lehtikasvua. Bio Novan PK 13-14 on erittäin tiivis ja tehokas kukintalannoite. Sen annostelussa onkin syytä olla tarkkana, sillä tarvittavat määrät ovat pieniä: 1-6 ml / 10 litraa vettä. Eli kun itse käytän viiden litran kastelukannua, aloitan PK-lannoitteen käytön puolella millilitralla kannulliseen vettä. Annosteluun kannattaa käyttää pipettiä tai pientä lääkeruiskua. Hyviä pitkiä viiden millilitran pipettejä saa myös Pavunvarresta. Kun lannoitetta tarvitaan isompia määriä, käytän mittaamiseen apteekista saatavia lääkemittakippoja. 

Lannoitepakkauksissa on selkeät ohjeet niiden käyttöön ja niiden kanssa toimiminen on hyvin suoraviivaista ja helppoa. 

Pitkän linjan luomuihmisenä en ole mineraalilannoitteiden suuri fani. Bio Novan hyväksi on kuitenkin sanottava, että heidän tuotantonsa tapahtuu Euroopassa ja tiukkojen laatustandardien alla. Lannoitteet on ammattikäyttöön suunnattuja ja ovat tasalaatuisia ja turvallisia. Tällainen tiivistetty mineraalilannoite on kuluttajallekin samaan aikaan edullinen, mutta tehokas ja laadukas vaihtoehto. 

Orgaaniset lannoitteet



Orgaaniset lannoitteet valmistetaan erilaisesta eloperäisestä materiaalista, kuten fermentoidusta kasvijätteestä tai eläinperäisistä jätteestä eli kansankielisemmin kakasta. 
Yksi näissä paljon käytetty ainesosa on melassi, joka antaa monelle lannoitteelle tunnusomaisen ruskean värin ja hieman tahmaisen, öljyisen tuntuman sekä makeahkon tuoksun. (Tuoksu on muuten sellainen asia, että mitä luomummaksi mennään, sitä tujummaksi hajut muuttuvat. Eli jos kaipaat hajutonta, valitse mineraalilannoite.)
Orgaaniset lannoitteet eivät ole ihan yhtä nopeasti kasvin käytettävissä kuin mineraalipohjaiset. Mika vertaa niitä siihen, että lapselle annetaan puurolautanen eteen ja kerrotaan, että ruoka-aika on nyt, mutta puuro on lusikoitava itse suuhun. Kasvi tarvitsee ravinteiden ottoon maaperän mikrobeja, jotka pilkkovat ne oikeaan muotoon, josta ne on hyödynnettävissä. Prosessi on siis vähän hitaampi kuin mineraaliravinteiden kanssa, mutta edelleen kuitenkin tehokas ja verrattain nopea, koska lannoite tulee nestemäisessä muodossa ja sen annostelu on helppo säätää tilanteen mukaan sopivaksi.

BioBizz on hollantilaista alkuperää oleva yritys, joka on valmistanut luonnonmukaisia lannoitteita jo lähemmäs 30 vuotta. 

Bio Grow-lannoitteessa on mukana pääravinteiden lisäksi kaikki tärkeät hivenravinteet. Tuote on paksuhkoa, siirappimaista ja tummanruskeaa nestettä ja sen käsittelyssä kannattaakin olla tarkkana: se sotkee erittäin pahasti kaatuessaan esim. lattialle. Olenkin alkanut itse pitämään muovista isoa aluslautasta lannoitepullojeni alla, ettei niistä mahdollisesti valuvat pisarat päädy lattialle, sillä niiden jynssääminen vessan lattian vaaleasta laminaatista on ikävää puuhaa.

Bio Grow:ta olen käyttänyt jo pidemmän aikaa ja sen vaikutukset kasveihin on silminnähtävät: kasvieni lehdet ovat suuria, vahvan värisiä ja terveitä. Merkkejä mistään puutoksista ei näy. 

Bio Bloom on minulle uusi tuttavuus. Olen aiemmin käyttänyt General Organicsin eli nykyisen Terra Aquatican Bloom -ravinnetta. Sinänsä lannoitesarjoja voi käyttää ristiinkin, kun tietää mitä tekee, mutta helpompaa niitä on käyttää, kuten ne on suunniteltu, eli käyttää saman sarjan kasvu- ja kukintalannoitetta yhdessä.

Sain kokeiltavaksi myös Bio Bizzin Top Maxin, joka ei sinänsä ole lannoite, vaan humushappoa sisältävä lisäravinne, joka kiihdyttää kasvin ravinteidenottoa ja näinollen voimistaa kukintaa. Mielenkiinnolla odotan, millaisia vaikutuksia sillä on kasvieni kukintaan. 

Jos näitä haluaa kokeilla itse, niin näitä kolmea saa myös edullisena Try Packina, jossa on 250 ml:n pikkupullot Bio Grow:ta, Bio Bloomia ja Top Maxia. Try Pack maksaa tätä postausta kirjoittaessa 13 euroa. Kaikkia lannoitteita saa 500 ml:n, 1 litran ja 5 litran pakkauksissa.

Elävä kasvualusta ja kasvien superfood

Puurolautasvertauksia jatkaen on myös vaihtoehto, jossa lapselle kerrotaan, että ota puuroa sitten, kun tuntuu, että on nälkä. Tämä on se luomuin vaihtoehto, jota toteutetaan esimerkiksi biodynaamisessa viljelyssä. 

Kasvualustan voi rakentaa lähtökohtaisesti niin, että lisälannoitteita ei tarvita pitkään aikaan. Tällöin kasvualustaan lisätään heti alkuun paljon erilaisia hitaasti liukenevia ainesosia, joista kasvi saa tarpeen mukaan ravintoaineita. Kasvia auttamaan annetaan liuta erilaisia hyviä maaperäbakteereja ja -sieniä, jotka pilkkovat ravinteita ja auttavat niiden kuljettamisessa.
Tällaisia eläviä kasvualustoja voi sekoitella monella tavalla ja tätä aihetta sivutaankin jonkin verran jo aiemmin julkaistussa kasvualustapostauksessa
Sain Pavunvarrelta testattavaksi erittäin mielenkiintoisen tuotteen, jota myös kasvien superfoodiksi kutsutaan. Saksalaisen puutarhuri Florian Heinrichin kehittämä FLO, eli Florian's Living Organics on kuiva luonnonmukainen ravinnejauhe, joka sekoitetaan mietoon kasvualustaan. Se sisältää kaiken, mitä kasvi tarvitsee koko kasvukaarensa aikana ja sitä käyttäessä kasvi ei tarviste mitään lisäravinteita. Tämä kuulostaa isolta lupaukselta ja mielenkiinnolla seuraan, mitä tapahtuu, kun istutan kasveja tähän supermultaan. Lannoite vaikuttaa olevan kehitetty yksivuotisia kasveja silmälläpitäen, joten erityisellä mielenkiinnolla odotan, miten sen teho säilyy monivuotisilla kasveilla.



FLO sekoitetaan mietoon kasvualustaan. Sain Pavunvarresta ohjeen sekoittaa 2/3 Bio Bizzin Light Mixiä ja 1/3 kookoskuitua. Näin saadaan aikaan ilmava, mutta vähäravinteinen pohja seokselle. Siihen sekoitin 10% FLO:ta ja kastelin kevyesti. Tämän jälkeen seoksen tulee seistä kaksi viikkoa, jotta kuivassa jauheessa olevat bakteerit ja sienet aktivoituvat. Sen jälkeen multa on käyttökelpoista.

Erilaisille kasveille on ohjeistettu erilaiset sekoitusmäärät FLO:ta. 10% oli ohje kasveille, jotka ovat ruukussaan pitkään. Tulkitsin tämän niin, että tämä tarkoittaa monivuotisia kasveja. Erittäin pitkään ruukussaan oleville kasveille ohjeistettiin sekoittamaan ruukun pohjalle erikseen kerros multaa, jossa on 20-25% FLO:ta, johon kasvi pääsee käsiksi kasvaessaan.

FLO on ruskeanharmaata kuivaa jauhetta, jossa on kaikki, mitä kasvi tarvitsee.

Ja kuten jo orgaanisten lannoitteiden kohdalla mainitsin, niin mitä luomummaksi mennään, sen tujummiksi käyvät tuoksut. FLO ei totisesti tuoksu hyvälle, vaan aromissa tuntuu tuulahdus kanankakkaa kevyen happamalla vivahteella. Mutta kyllä tämä vähemmän silti haisee kuin ihan ehta kanankakka, jota en voisi kuvitellakaan enää käyttäväni sisätiloissa.

FLO:n hajun takana itseasiassa ei ole kanankakka, vaan lepakonkakka eli guano. Se sisältää myös matokakkaa, veri- ja luujauhoa, lukuisia eri mineraaleja, mitä kasvit tarvitsevat sekä erilaisia mykorritsa- eli sienijuurikantoja, hyviä maaberäbakteereja ja mikrobeja, jotka auttavat kasveja ravinteiden ja vedenotossa. FLO siis sisältää monia erittäin hyödyllisiä ainesosia kasvien hyvinvoinnin kannalta.

Valmis kasvualustaseos, jossa on Bio Bizzin Light Mixiä, kookoskuitua ja FLO:ta.


Valmis, kaksi viikkoa "kypsynyt" kasvualustaseos ei enää tuoksu kuin miedosti mullalle. Kanankakkaista aromia ei ole enää havaittavissa.  Tämän pitäisi nyt riittää ainakin vuodeksi täyttämään kasvin kaikki tarpeet, mitä ravintoaineisiin tulee. 

Jos kasvi alkaa näyttämään merkkejä ravinnepuutteista, lisälannoitusta voidaan antaa ripottelemalla kuivaa FLO-jauhetta kasvualustan pinnalle.

Suuri lannoitekokeilu!

Saatuani Pavunvarrelta näitä erilaisia lannoitteita kokeiltavaksi, päätin aloittaa vertailevan tutkimuksen kasveillani. Osa niistä tulee saamaan vanhaa tuttua Bio Bizziä. Niiden lannoitecocktail tulee sisältämään pienen osan Bio Grow:ta, kasvavan määrän Bio Bloomia sekä Top Maxia, jonka pitäisi kiihdyttää kukintaa.

Muutamat isommat kasvit, jotka eivät ole olleet erityisen hanakoita kukkimaan, saavat nyt Bio Novan lannoitteita, joista ravinteiden imeytyvyyden pitäisi olla nopeampi ja tehokkaampi kuin orgaanisista lannoitteista. Nämä saavat Soil Supermixiä sekä PK 13-14 -kukitusravinnetta, jonka väitetään saavan aikaan erityisen runsasta kukintaa ja suuria kukkia. 
Osa kasveista istutetaan FLO-supermultaan. Nämä eivät tule saamaan mitään lisälannoitusta, vaan ovat pelkällä vesilinjalla tästä eteenpäin. 

Vertailu ei toki ole täysin reilu, koska kasvit ovat erilaisia ja niiden tarpeet eroavat toisistaan. Valitsin kuitenkin vähemmän tuttujen lannoitteiden testiryhmäksi sellaisia kasveja, joihin en ole tutummilla rutiineilla saanut kukkia aikaan. FLO:ta lähtee testaamaan muutama keskenään hyvin eri tyyppinen passiflora, joilla on keskenään erilaisia tarpeita. Näin pääsen näkemään, millaisille kasveille FLO soveltuu parhaiten ja miten se vaikuttaa rotevampikasvuiseen ja pienempään ja hentoisempaan passifloraan.

Kokeiluni tuloksia raportoin sekä täällä blogissa että Instagram-tililläni @kasviemilia, joka kannattaakin nyt ottaa seurantaan, ellei vielä ole. Jaan siellä kaikenlaista muutakin kasvaiheista sisältöä.

Kommentit