Kasvukauden alussa on hyvä aika tehdä kasvien keväthuoltoja. Sisätiloissa kasvukauden alku ajoittuu helmi-maaliskuulle, eli kun valon määrä alkaa selvästi lisääntymään. Sen voi huomata kasveissa nopeutuvana kasvuna ja uusien kasvukärkien ilmestymisenä.
Ruukun vaihto on hyvä ajoittaa tähän aikaan. Tarvittaessa sen voi tehdä muinakin vuodenaikoina, kunhan kasvi on aktiivisessa kasvussa. Talvella tämä saattaa hyvin olla mahdollista, jos kasveilla on käytössä riittävä lisävalo. Selvästi lepotilassa olevan kasvin ruukkuun ei pidä kajota. Lepotilaisen kasvin tunnistaa siitä, että siinä ei tapahdu juurikaan uutta kasvua tai kasvu on erittäin hidasta.
Ruukunvaihto kannattaa tehdä silloin, kun kasvissa on nähtävissä aktiivista kasvua. |
Jotkut Passiflorat saattavat alkaa kukkimaan hyvin varhain keväällä. Ennen kuin alat vaihtamaan ruukkua, tarkista, että kasvissasi ei ole nuppuja. Ruukunvaihto stressaa kasvia, jolloin se erittäin helposti pudottaa kehittyvät nuput.
Passiflora citrina aloittelee kukintaa helmikuun auringossa. |
Ruukun valinta
Useimmat passiflorat tarvitsevat melko suuren ruukun, sillä ne ovat isokokoisiksi kasvavia köynnöksiä. Pientä tainta ei kuitenkaan pidä istuttaa suoraan 10-litraiseen ruukkuun, vaan ruukun kokoa tulee kasvattaa asteittain.
Sopiva koko ruukulle on sellainen, että vanha ruukku mahtuu uuden sisään ja reunoille jää hieman tilaa. Uuden ruukun halkaisijan tulisi olla noin viitisen senttiä suurempi kuin vanhan. Suurikokoiselle kasville kokoa voi kasvattaa enemmänkin, mutta liian suuressa ruukussa on vaarana liikakastella kasvia, joten maltti on valttia näissä hommissa! Jos kasvi siirretään pienestä ruukusta aivan liian suureen, sen juurilla menee kauan täyttää kaikki yhtäkkiä tullut uusi tila. Tällöin niiden vedenottokyky ei riitä imemään kaikkea sitä vettä, mitä suureen ruukkuun helposti kaadetaan. Tällöin kasvualusta pysyy pidempään märkänä ja tämä voi mädättää passiflorien herkät juuret.
Ruukku on sopiva kokoinen, kun vanha ruukku mahtuu uuden sisään. (Ruukussa P. citrina) |
Sopivan kokoisen ruukun valinta pitää myös kasvin kasvun tasapainoisena. Uuteen ruukkuun istutettaessa kasvin kasvu painottuu juuriin jonkin aikaa, kunnes ne ovat ottaneet kaiken uuden tilan haltuun. Mitä enemmän ruukun kokoa kasvattaa, sen pidempään juurilla menee sopeutua uuteen tilaan. Tällöin kasvin maanpäällisten osien kasvu hidastuu. Kun uutta tilaa ei anneta kerralla liikaa, alkaa kasvi nopeammin kasvattamaan myös mullan yläpuolelle jääviä osiaan.
Koon lisäksi on hyvä huomioida myös ruukun muut ominaisuudet. Siitä, millainen on hyvä ruukku juuri Passiflorille, voit lukea lisää ruukkupostauksestani. Ruukkuvaihtoehtoja on monenlaisia, mutta herkkäjuurisille passiflorille on hyvä valita sellainen ruukku, jossa juuret saavat riittävästi happea. Muoviruukku on yleensä huono valinta. Hapensaantiin vaikuttaa myös hyvä, ilmava kasvualusta, jonka voit sekoittaa itse tai käyttää valmiita, ilmavia seoksia. Kasvualustapostauksessa on hyviä vinkkejä siihen, mitä ruukkuun kannattaa laittaa.
Ennen ruukun vaihtoa
Ruukunvaihdon yhteydessä on hyvä leikata kasvi samalla. Siitä poistetaan kaikki lehdettömät ja huonokuntoiset varret. Jos vartta on monta metriä ja sen päässä pari huonokuntoista lehteä, on sellainen hyvä poistaa, ellei se ole kasvin ainoa varsi.
Passiflora morifolia ennen leikkuuta. |
Kasvia voi myös leikata pienemmäksi lyhentämällä versoja. Tämäkin on yleensä vain hyväksi kasville, varsinkin kun leikkuun tekee kasvukauden alussa. Leikkaaminen edistää uusien versojen kasvamista ja kasvin haarjoittumista, vaikka Passiflorat eivät olekaan yhtä innokkaita haaroittumaan leikkaamisen seurauksena kuin jotkin muut kasvit.
Pienemmäksi leikattua kasvia on helpompi käsitellä ruukunvaihdon yhteydessä. Joskus leikkaamista on tehtävä myös siksi, että kasvin saa helpommin irti esimerkiksi amppelista tai toisista kasveista. Toisista kasveista irrotellessa versoja voi myös katketa vahingossa. Tästä ei kannata liikoja huolestua. Kasvit palautuvat kyllä.
Ruukun vaihto
Valmistele ruukunvaihto laittamalla uuden ruukun pohjalle kerros kasvualustaa. |
Kommentit
Lähetä kommentti