Ruukun vaihto


Kasvukauden alussa on hyvä aika tehdä kasvien keväthuoltoja. Sisätiloissa kasvukauden alku ajoittuu helmi-maaliskuulle, eli kun valon määrä alkaa selvästi lisääntymään. Sen voi huomata kasveissa nopeutuvana kasvuna ja uusien kasvukärkien ilmestymisenä.

Ruukun vaihto on hyvä ajoittaa tähän aikaan. Tarvittaessa sen voi tehdä muinakin vuodenaikoina, kunhan kasvi on aktiivisessa kasvussa. Talvella tämä saattaa hyvin olla mahdollista, jos kasveilla on käytössä riittävä lisävalo. Selvästi lepotilassa olevan kasvin ruukkuun ei pidä kajota. Lepotilaisen kasvin tunnistaa siitä, että siinä ei tapahdu juurikaan uutta kasvua tai kasvu on erittäin hidasta.

Ruukunvaihto kannattaa tehdä silloin, kun kasvissa on nähtävissä aktiivista kasvua.

Jotkut Passiflorat saattavat alkaa kukkimaan hyvin varhain keväällä. Ennen kuin alat vaihtamaan ruukkua, tarkista, että kasvissasi ei ole nuppuja. Ruukunvaihto stressaa kasvia, jolloin se erittäin helposti pudottaa kehittyvät nuput.

Passiflora citrina aloittelee kukintaa helmikuun auringossa.


Ruukun valinta

Useimmat passiflorat tarvitsevat melko suuren ruukun, sillä ne ovat isokokoisiksi kasvavia köynnöksiä. Pientä tainta ei kuitenkaan pidä istuttaa suoraan 10-litraiseen ruukkuun, vaan ruukun kokoa tulee kasvattaa asteittain. 

Sopiva koko ruukulle on sellainen, että vanha ruukku mahtuu uuden sisään ja reunoille jää hieman tilaa. Uuden ruukun halkaisijan tulisi olla noin viitisen senttiä suurempi kuin vanhan. Suurikokoiselle kasville kokoa voi kasvattaa enemmänkin, mutta liian suuressa ruukussa on vaarana liikakastella kasvia, joten maltti on valttia näissä hommissa! Jos kasvi siirretään pienestä ruukusta aivan liian suureen, sen juurilla menee kauan täyttää kaikki yhtäkkiä tullut uusi tila. Tällöin niiden vedenottokyky ei riitä imemään kaikkea sitä vettä, mitä suureen ruukkuun helposti kaadetaan. Tällöin kasvualusta pysyy pidempään märkänä ja tämä voi mädättää passiflorien herkät juuret. 

Ruukku on sopiva kokoinen, kun vanha ruukku mahtuu uuden sisään. (Ruukussa P. citrina)

Sopivan kokoisen ruukun valinta pitää myös kasvin kasvun tasapainoisena. Uuteen ruukkuun istutettaessa kasvin kasvu painottuu juuriin jonkin aikaa, kunnes ne ovat ottaneet kaiken uuden tilan haltuun. Mitä enemmän ruukun kokoa kasvattaa, sen pidempään juurilla menee sopeutua uuteen tilaan. Tällöin kasvin maanpäällisten osien kasvu hidastuu. Kun uutta tilaa ei anneta kerralla liikaa, alkaa kasvi nopeammin kasvattamaan myös mullan yläpuolelle jääviä osiaan.

Koon lisäksi on hyvä huomioida myös ruukun muut ominaisuudet. Siitä, millainen on hyvä ruukku juuri Passiflorille, voit lukea lisää ruukkupostauksestani. Ruukkuvaihtoehtoja on monenlaisia, mutta herkkäjuurisille passiflorille on hyvä valita sellainen ruukku, jossa juuret saavat riittävästi happea. Muoviruukku on yleensä huono valinta. Hapensaantiin vaikuttaa myös hyvä, ilmava kasvualusta, jonka voit sekoittaa itse tai käyttää valmiita, ilmavia seoksia. Kasvualustapostauksessa on hyviä vinkkejä siihen, mitä ruukkuun kannattaa laittaa.

Ennen ruukun vaihtoa

Ruukunvaihdon yhteydessä on hyvä leikata kasvi samalla. Siitä poistetaan kaikki lehdettömät ja huonokuntoiset varret. Jos vartta on monta metriä ja sen päässä pari huonokuntoista lehteä, on sellainen hyvä poistaa, ellei se ole kasvin ainoa varsi. 

Passiflora morifolia ennen leikkuuta.

Kasvia voi myös leikata pienemmäksi lyhentämällä versoja. Tämäkin on yleensä vain hyväksi kasville, varsinkin kun leikkuun tekee kasvukauden alussa. Leikkaaminen edistää uusien versojen kasvamista ja kasvin haarjoittumista, vaikka Passiflorat eivät olekaan yhtä innokkaita haaroittumaan leikkaamisen seurauksena kuin jotkin muut kasvit.

Pienemmäksi leikattua kasvia on helpompi käsitellä ruukunvaihdon yhteydessä. Joskus leikkaamista on tehtävä myös siksi, että kasvin saa helpommin irti esimerkiksi amppelista tai toisista kasveista. Toisista kasveista irrotellessa versoja voi myös katketa vahingossa. Tästä ei kannata liikoja huolestua. Kasvit palautuvat kyllä. 

Ruukun vaihto

Valmistele ruukunvaihto laittamalla uuden ruukun pohjalle kerros kasvualustaa.

Kun kasvi on saatu irti vieruskavereista, amppeleista ja muista mahdollisista tukirakennelmista, on hyvä vielä kastella se ennen ruukunvaihtoa. Jos kasvualusta on kovin kuivaa, se tekee juuripaakun käsittelystä vaikeaa. Valmistele myös uusi ruukku laittamalla sen pohjalle muutaman sentin kerros kasvualustaa. Vanhan juuripaakun tulisi asettua uuteen ruukkuun niin, että se tulee muutaman sentin syvemmälle kuin missä se on aiemmin ollut, eli varren tyvestä 2-3 cm jää uuden mullan alle. Passiflorat juurtuvat helposti lisää pinnan alle jäävästä varrestaan.

Pitkien köynnösten käsittely ruukkua vaihtaessa on taitolaji ja suurikokoisten kasvien kanssa apukin voi olla tarpeen. Ota siis suosiolla kaveri mukaan, kun vaihdat ruukkua niille suurimmille kasveillesi. Pienemmän kanssa pärjää hyvin yksinkin. 


Ota ruukusta kiinni siten, että kasvin varsi tulee sormiesi välistä. Näin ruukkua on helppo käsitellä. Tämä P. sexflora on muoviruukussa, missä se tuli kasvattajalta. Kasvi on saanut toipua useamman kuukauden matkastaan Saksasta Suomeen ja sen alettua kasvamaan reippaasti uudelleen, on hyvä aika vaihtaa ruukku. 
Varsinkaan postissa tulleita kasveja ei pidä alkaa heti saapumisen jälkeen stressaamaan ruukunvaihdolla, vaan niille tulee antaa runsaasti aikaa palautua ja tottua uuteen kasvuympäristöönsä.


Käännä ruukku ympäri. Käsittele köynnöstä varoen, erityisesti jos se on jo puutunut. Tällöin se voi napsahtaa helposti poikki. Varren murtuminen johtaa usein koko kasvin kuolemaan, vaikka se ei katkeaisikaan kokonaan. Murtumakin voi estää nestekierron kasvin juurista ylöspäin. 

Irroita vapaalla kädellä ruukku. Tiukassa olevaa muoviruukkua voi hieman puristaa reunoilta. Kovaa savi- tai keramiikkaruukkua voi taputella päältä irroittamisen helpottamiseksi. Joskus juuripaakku irtoaa helposti myös pohjareiästä painamalla. 


Nyt kädessäsi on juuripaakku. Tässä on hyvä tarkistaa juurien määrä ja kunto. Terveet juuret ovat vaaleita ja kiinteitä, eivätkä haise. Mädäntyneet juuret ovat pehmeitä, ruskeita, mahdollisesti hieman limaisen tuntuisia ja voivat haista pahalle. Tällaiset juuret on syytä poistaa terävällä veitsellä tai saksilla. Leikkausvälineet on hyvä puhdistaa huolellisesti ennen ja jälkeen leikkaamisen.

Juuret lähtevät helposti kiertämään ruukussa reunoja pitkin kehää. Tämä on pidemmän päälle huono asia, sillä se heikentää niiden kuntoa ja vedenottokykyä. Siksi ruukku onkin syytä vaihtaa ennen kuin se on aivan täynnä juuria. 
Ylläolevassa kuvassa juuria on vielä varsin maltillisesti, mutta niissä näkee jo sen, että ne ovat lähteneet kiertämään ruukkua. 




Aseta juuripaakku varovasti ruukkuun ja täytä tyhjä tila kasvualustalla. Olen kokenut tähän hyviksi välineiksi lasten hiekkalapion tai Nelson Gardenin pienen multakauhan
Älä tiivistä kasvualustaa kovasti, vaan anna sen asettua ilmavasti. Varmista kuitenkin, että kasvualustaa on kaikissa tyhjissä väleissä sekä 2-3 cm vanhan juuripaakun päällä.

Lopuksi kannattaa vielä kevyesti kastella kasvi uudessa ruukussaan, jotta kasvualusta tasoittuu ja juuret lähtevät kasvamaan uuteen tilaan. 


Kommentit