Passiflora-linkkejä ja tietolähteitä



Passiflorista löytyy melko hyvin tietoa muilla kielillä kuin suomeksi. Itse olen ollut suurimmaksi osaksi ulkomaisen tiedon varassa tämän harrastukseni kanssa. Vuosien varrella onkin ollut monia kullanarvoisia tietolähteitä, jotka haluan nyt kanssanne jakaa. 

Suomenkielistä tietoa ei juuri ole tarjolla ja se on syy, miksi tätä blogia teen. Joskus tulevaisuudessa haaveilen kirjankin tekemisestä, mutta tämä blogi on hyvää alkua sille. 

Tutustuessani Passiflorien kiehtovaan maailmaan nämä ovat olleet hyviä paikkoja etsiä tietoa, joten suosittelen tutustumaan, jos englanti taittuu:

Nettisivut:


Myles Stewart Irvine on pitkän linjan passiflora-ammattilainen. Hän on kasvattanut ja jalostanut passifloria yli 30 vuoden ajan ja myy niitä kasvattajanimellä Riverside Passiflora. 

Passionflow-sivustolla on erittäin kattavasti tietoa passiflorien kasvatuksesta, lisäämisestä, tuholaistorjunnasta ja kaikesta, mitä aiheesta haluaa tietää. Tämä sivusto on ollut minulle erittäin tärkeä matkallani yhä syvemmälle passiflorien maailmaan.




Irvine julkaisee myös Passiflora Online Journal -nimistä nettijulkaisua, jossa on lukuisia mielenkiintoisia artikkeleita passiflorista: https://www.passionflow.co.uk/passiflora-online-journal/
Numerot ovat ladattavissa ilmaiseksi PDF-tiedostoina.



Passiflora Society International eli tuttavallisemmin ihan vaan PSI: https://www.passiflorasociety.org




Kansainvälinen Passiflorayhdistys kokoaa harrastajia ja ammattilaisia ympäri maailman yhteen. Yhdistykeen voi liittyä jäseneksi joko ilmaiseksi tai maksullisena jäsenenä. 
Ilmaisjäsenenä pääsee viimeisessä ryhmässä mukaan siemenostoksille yhdistyksen siemenpankkeihin, joita on Euroopassa ja Amerikassa. (Huom! Kasviterveyden vuoksi Euroopassa kannattaa ostaa vain Euroopasta.)
Lisäksi voi ostaa alennettuun hintaan yhdistyksen jäsenlehtien digitaalisia sekä fyysisiä julkaisuja. Yhdistyksen lehti on erittäin laadukas ja sisältää runsaasti mielenkiintoista tietoa ja mm. raportteja passiflorien tutkimuksesta niiden luontaisissa kasvuympäristöissä sekä tietoa uusista löydetyistä lajeista, uusista hybrideistä ja niiden jalostuksesta.

Maksaville jäsenille on tarjolla kaksi eri hintaluokkaa: 18 tai 30 Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Halvemmalla hinnalla on täysivaltainen yhdistyksen jäsen ja on oikeutettu ilmaiseksi kaikkiin julkaistuihin jäsenlehtiin digitaalisessa muodossa. Kalliimmalla jäsenmaksulla ne saa fyysisinä lehtinä kotiinsa postitettuna niiden ilmestyessä sekä vanhoja lehtiä voi ladata ilmaiseksi digitaalisessa muodossa. Muutoin näiden kahden eri hintaisen jäsenyyden edut ovat samat. Maksavat jäsenet pääsevät mukaan yhdistyksen tapaamisiin ja ovat oikeutettuja esimerkiksi äänestämään yhdistyksen puheenjohtajaa. 

Suosittelen lämmöllä yhdistyksen jäsenyyttä, joko ilmaista tai mieluummin maksullista, koska yhdistys tekee tärkeää työtä passiflorien eteen niin tiedon välittämisessä kuin tutkimuksessa ja jopa uhanalaisten lajien säilyttämisessä.




Facebook:

Passiflora - Passion flowers Online: https://www.facebook.com/groups/5596648422
Facebookin suurin Passiflora-aiheinen ryhmä, n. 7500 jäsentä. Ryhmä on erittäin aktiivinen ja siellä saa hyvin vastauksia passiflora-aiheisiin kysymyksiinsä. Ryhmässä näkee myös upeita kuvia passiflorista ympäri maailmaa.

Passiflora - a Group International: https://www.facebook.com/groups/129386490546348
Hieman pienempi, noin 4000 jäsenen kansainvälinen ryhmä. Paljolti samaa porukkaa kuin isommassakin ryhmässä ja yhtälailla runsaasti upeita kuvia ja avuliaita ihmisiä, joilta kysyä neuvoja ja saada vinkkejä kasviensa kanssa. 

Vielä melko uusi ja pieni ryhmä amerikkalaisia passifloraharrastajia, jotka järjestävät säännöllisiä verkkotapaamisia Zoomissa. Tapaamisten kellonajat ovat välillä Suomen aikavyöhykkeen kannalta haastavia, mutta nyt on suunnitelmissa pitää mahdollisesti jopa joka toinen tapaaminen siten, että Euroopasta on helpompaa osallistua: tapaamiset tulevat olemaan Suomen aikaa n. klo 21-22 alkavia. 

Kärsimyskukkien ystävät - Passiflora Finland: https://www.facebook.com/groups/244070175775595
Meidän oma, allekirjoittaneen ylläpitämä, suomalainen ryhmä, joka on kasvanut jo ihan mukavan kokoiseksi. Ryhmässä jaetaan kuvia, autetaan passiflorien hoidon kanssa, vaihdellaan ja myydään taimia ja pistokkaita. 


Kirjat:


John Vanderplank - Passion Flowers



Erittäin hyvä, suurin värikuvin varustettu kirja, jossa esitellään reilut 120 lajia, muunnosta ja hybridiä. Lajit on järjestetty kirjaan tieteellisen nimen mukaiseen aakkosjärjestykseen. Hybridejä ja puhtaita lajeja ei ole eroteltu eri osioihin, vaan ne ovat keskenään sekaisin. 
Lajikuvausten lisäksi kirjasta löytyy runsaasti yleistä informaatiota passiflorien biologiasta, kasvatuksesta, lisäämisestä ja jalostamisesta. 



Torsten Ulmer & John MacDougal: PASSIFLORA, Passionflowers of the world



Ehkä hivenen tieteellisempi kirja, jossa pureudutaan syvemmälle passiflorien maailmaan: niiden historiaan, kulttuurilliseen merkitykseen, lääkinnälliseen käyttöön ja taksonomiaan.
Kirjassa esitellään suurempi kirjo lajeja kuin Vanderplankin kirjassa. Lajikuvausten kohdalla on mustavalkoiset ääriviivapiirrokset lajin lehdestä. Kirjan keskellä on osuus värillisiä sivuja, joista löytyy värikuvat kaikkien esiteltyjen lajien kukista.
Tämä kirja on hieman epäkäytännöllisempi käyttää kuin kokonaan värillinen Vanderplankin kirja, mutta tarjoaa enemmän informaatiota. 



Lajikuvausten lisäksi kirjassa kerrotaan myös passiflorien ja Heliconius -suvun perhosten mielenkiintoisesta yhteisestä kehityshistoriasta. 

Tällä hetkellä kirjasta on painos loppu ja sitä on vaikea saada käsiinsä. Jos hyvä tuuri käy, sellaisen voi löytää esimerkiksi Amazonista käytettynä, mutta todennäköisesti hinta on paljon kalliimpi kuin aikanaan uuden kirjan. (Itse maksoin omastani nelisenkymmentä euroa Adlibriksessä vuonna 2013 ja olen nähnyt käytetyistä maksettavan jopa tuplasti sen verran.)


Bettina & Torsten Ulmer: Farbatlas Passionsblumen



Kaksikielinen (saksa & englanti) kuvaopas, jossa esitellään 580 passifloralajin, -lajikkeen ja -hybridin kukat. 
Kirjassa tekstin määrä on pidetty minimissä, vaan tämä on erittäin kuvapainotteinen kirja. Lajeja on kuitenkin paljon enemmän kuin muissa kirjoissa. 
Kasvit esitellään aakkosjärjestyksessä, puhtaat lajit ja hybridit erikseen. Lajeista mainitaan niiden löytäjä sekä minimilämpötilat, joita kasvi kestää. Hybrideistä on mainittu jalostaja sekä kasvin "vanhemmat", eli tältä osalta kirja on ihan hyvä informaatioteoskin, vaikka pääpaino onkin kuvissa.



Tällä hetkellä kirjaa on saatavilla ainakin Adlibriksestä hintaan 17,90€.


Kommentit