Tervetuloa ensimmäiseen suomalaiseen passiflorablogiin!

Passiflora racemosa eli terttupassio Kaisaniemen Kasvitieteellisessä puutarhassa


Olen jo tovin hautonut mielessäni ajatusta siitä, että minun pitäisi kirjoittaa kirja passiflorista. Suomenkielistä tietoa tästä kasvisuvusta on olemassa hyvin vähän ja sekin on monessa paikassa väärin. Lajeja nimetään väärin, puutarhamyymälöissä ei osata kertoa lajikohtaisesta hoidosta tai tunneta eri lajeja ja internet on tulvillaan tietoa rohtopassion, eli Passiflora incarnatan rohdoskäytöstä, mutta kuvituksessa seisoo Passiflora caerulea, joka on myrkyllinen. Jonkun pitäis tehdä jotain tälle.


Passiflora edulis
Minun tarinani passiflorien kanssa alkoi vuonna 2009. Olin muuttanut juuri omilleni ja aloittanut opiskelemaan luonto- ja ympäristöalaa. Olin kiinnostunut kasvilääkinnästä ja kärsin unettomuudesta. Etsiessäni apua unettomuuteeni kasvien maailmasta törmäsin kasviin nimeltä rohtopassio, kärsimyskukka, Passiflora incarnata. Sen sanottiin, varsinkin yhdessä rohtovirmajuuren (Valeriana officinalis) kanssa käytettynä edistävän unentuloa, vähentävän yöllistä heräilyä, levottomuutta ja rauhoittavan mieltä. Kuulosti täydelliseltä. 

Kerran sitten luokkakaverini oli vähentämässä huonekasviensa määrää ja tarjosi minulle yhdeksää krsimyskukan tainta, jotka tietenkin otin ilomielin vastaan. Mikä sattuma! Juuri se kasvi, mitä olin halunnutkin. 
Pian kävin kuitenkin ilmi, että minulla oli käsissäni yhdeksän punapassion, eli Passiflora eduliksen tainta. Tämä on se kasvi joka tunnetaan parhaiten violettikuorisista passionhedelmistään. Kaunis kasvi, mutta rohtokäyttöä sillä ei ole. 

Aloin etsimään lisää tietoa rohtopassiosta ja siitä, mistä saisin sellaisen käsiini. Samalla minulle aukesi, että kyseessä onkin erittäin laaja ja monimuotoinen kasvisuku, jossa on satoja lajeja.


Passiflora incarnata



















Löysin oikean lajin siemeniä, joista sain kasvatettua kolme kaunista kasvia. Samalla huomasin kiinnostuvani suvun muistakin lajeista entistä enemmän. Hankin lisää siemeniä ja pian minulla oli kolme lajia: punapassio (Passiflora edulis), rohtopassio (Passiflora incarnata) ja kärsimyspassio (Passiflora caerulea).

Kun rohtopassioni kasvoivat kyllin isoiksi, tein niistä uutetta. Se ei lopulta tuonut kovinkaan suurta helpotusta unettomuuteeni, mutta huomasin olevani ajautumassa yhä syvemmälle passiflorien maailmaan.


Pian siemeniä piti lähteä etsimään ulkomailta, kun kotimaan valikoima osoittautui varsin kapeaksi. Siementen hitaan itämisen vuoksi aloin ostamaan myös eläviä kasveja ulkomailta. Joskus onnisti ja löysin mielenkiintoisia lajeja puutarhamyymälöistä Suomessa. Mutta pian huomasin myös, että puutarhamyymälöiden taimet on väärin nimettyjä, jos niitä on nimetty lainkaan. 

Ryhdyin Passiflora Society Internationalin, eli Kansainvälisen Passiflorayhdistyksen jäseneksi. Sitä kautta minulle avautui myös heidän siemenpankkinsa ja jäsenten väliset siemen- ja pistokaskaupat. 

Nyt yksitoista vuotta ensimmäisten passiflorieni jälkeen minulla on kolmisenkymmentä lajia kotonani. Valtaosa niistä on tavalla tai toisella tuotu Suomen rajojen ulkopuolelta. Vuosien varrella olen menettänyt useita kasveja vääränlaisen hoidon tai tuholaisten seurauksena ja olen oppinut tästä kasvisuvusta valtavasti. Menetyksiä voi kuitenkin korvata ja uusia kasveja saa kasvatettua.

Nyt haluan olla yhä enemmän levittämässä tietoa tästä kasvisuvusta ja jakaa oppimiani asioita. Passifloria kasvatetaan monessa muussa maassa pääosin ulkona, mutta minun on täytynyt opetella - monessa kohtaa kantapään kautta - mitkä lajit soveltuvat sisäkasvatukseen ja miten niitä kannattaa kasvattaa. Monet suuret ja näyttävät lajit vaativat sellaisia olosuhteita, joita ei asuinrakennusten sisällä pysty toteuttamaan, mutta laajaan kasvisukuun mahtuu myös pienempiä ja vähemmän vaativia lajeja, jotka menestyvät erinomaisesti sisätiloissa ja ilahduttavat monen näköisillä, kokoisilla ja värisillä kukillaan. 

Ylläpidän Facebookissa Kärsimyskukkien ystävät - Passiflora Finland -nimistä ryhmää. Siellä jaamme tietoa, osaamista ja onnistumisia passiflorista. Monesti myös siemeniä ja pistokkaita. Sen lisäksi omia kasviseikkailujani voi seurata Instagram-tililläni nimimerkillä @kasviemilia

Tervetuloa mukaan oppimaan Passiflorista! 


Emilia

Kommentit